Ποια είναι η κατάλληλη κουκέτα για τα παιδιά


'Οταν έρθει η ώρα να διαμορφώσουμε το παιδικό δωμάτιο πάντα υπάρχει το δίλημμα ποια είναι τα καλύτερα κρεβάτια για τα παιδιά. Πολλές οικογένειες μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε ένα δωμάτιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χώρος, ώστε να τοποθετηθούν  2 ξεχωριστά κρεβάτια και 2 γραφεία με βιβλιοθήκες. Η λύση στο του προβλήματος του χώρου δίνουν οι κουκέτες. 


Πώς όμως να επιλέξει κανείς την κατάλληλη κουκέτα για τα παιδιά;


Αρχικά, πριν ξεκινήσει η έρευνα για τον τύπο της κουκέτας, θα πρέπει να έχει γίνει η κατάλληλη μελέτη του χώρου είτε από τους ίδιους τους γονείς, είτε από εξειδικευμένο προσωπικό. Έπειτα, ξεκινάει η έρευνα στην αγορά για το είδος της κουκέτας που θα επιθυμούσαν τα παιδιά.


Είναι απαραίτητο πριν επιλέξει ο γονιός την κουκέτα να είναι πλήρως ενημερωμένος για τους κανόνες ασφασλείας για την ασφάλεια των παιδιών. 


Ο πρώτος κανόνας ασφαλείας είναι η ηλικία των παιδιών. Οι κουκέτες μπορεί να είναι πρακτική λύση για εξοικονόμηση χώρου, έχουν όμως ένα μειονέκτημα, το ύψος. Το πάνω κρεβάτι συνιστάται για παιδιά 9 ετών και άνω. Συνήθως, το πάνω κρεβάτι είναι δελεαστικό και για τα δύο παιδιά, ωστόσο, είναι απαραίτητο να τηρηθεί το ηλικιακό όριο το οποίο επιτρέπει έναι παιδί να κοιμηθεί σε μεγάλο ύψος. Υπάρχουν, βέβαια, και κουκέτες montessori όπου το ύψος του στρώματος του πάνω κρεβατιού δεν ξεπερνά τα 120cm, αλλά και εκεί θα πρέπει το παιδί να είναι στην κατάλληλη ηλικία για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια του.

 


Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός κανόνας είναι η κουκέτα να έχει προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας. Όταν ξεκινήσουν οι γονείς να κάνουν έρευνα αγοράς, θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξειδικευμένα και πιστοποιημένα καταστήματα, τα οποία εμπορεύονται παιδικά έπιπλα με πιστοποιήσεις. Είναι πάντα επιθυμητό τα έπιπλα των παιδιών να έχουν ελληνικό σχεδιασμό και προέλευση, καθώς εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα είναι πολύ πιο εύκολο να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή εντός της χώρας παρά σε έναν κατασκευαστή του εξωτερικού.


Ένας ακόμη κανόνας είναι να γίνει η σωστή συναρμολόγηση της κουκέτας. Πολλά καταστήματα παρέχουν υπηρεσία συναρμολόγησης από εξειδικευμένο προσωπικό και με αυτόν τον τρόπο οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι ότι όλες οι βίδες έχουν μπει στη σωστή θέση και πως δεν υπάρχρει κίνδυνος να πέσει κάποιο εξάρτημα της κουκέτας. Εάν πάλι οι γονείς αποφασίσουν να συναρμολογήσουν μόνοι τους την κουκέτα, πρέπει να είναι σίγουροι ότι υπάρχουν οι οδηγίες και όλα τα εξαρτήματα και σε δεύτερο στάδιο, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν τις οδηγίες ακριβώς όπως τις αναγράφει ο κατασκευαστής για να μην υπάρξει κίνδυνος για τα παιδιά.


Επιπροσθέτως, κάθε κουκέτα πρέπει να έχει τα κατάλληλα προστατευτικά κάγκελα, ειδικά στο πάνω κρεβάτι. Ένα σωστό προστατερυτικό έχει ύψος 20cm πάνω από το στρώμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο για το πάνω κρεβάτι συνιστάται στρώμα 15-18 εκατοστά, για να μην μειώνεται ο ωφέλιμος προστατευτικός χώρος. Επίσης, θα πρέπει το στρώμα να εφαρμόζει καλά πάνω στις τάβλες στήριξης και να μην γλιστράει όταν κινείται το παιδί.


Η πρόσβαση στο επάνω κρεβάτι είναι ιδιαίτερα σημαντική και γι'αυτό η σκάλα πρέπει να είναι κατάλληλη για το παιδί και να το διευκολύνει στο ανέβασμα και στο κατέβασμα, ιδιαίτερα τη νύχτα. Αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός κανόνας για την ασφάλεια των παιδιών που κοιμούνται στο επάνω κρεβάτι της κουκέτας.


Στην αρχή έγινε αναφορά στην μελέτη του χώρου, όπου θα τοποθετηθεί η κουκέτα. Απαραίτητο είναι η κουκέτα να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση μέσα στο δωμάτιο, όπου έιναι μακριά από παράθυρα, καθώς το παιδί μπορεί να πιαστεί σε κάποια σπό τις κουρτίνες και να πέσει. Άλλωστε, είναι πιο χρήσιμο κοντά στα παράθυρα να τοποθετούνται τα γραφεία των παιδιών για να χρησιμοποιούν το φυσικό φως στο διάβασμά τους.


Ολοκληρώνοντας τους κανόνες ασφαλείας για τις κουκέτες, το πιο σημαντικό είναι οι γονείς να γνωρίζουν τις ανάγκες των παιδιών τους και να καταλήξουν στην επιλογή της κατάλληλης κουκέτας αφού έχουν αποκλείσει όλους τους κινδύνους. Υπάρχουν χαμηλές κουκέτες με συρόμενα κρεβάτια, montessori κουκέτες και κουκέτες που αρχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δύο ξεχωριστά μονά κρεβάτια και αργότερα ως κουκέτα, όταν πια τα παιδιά είναι σε κατάλληλη ηλικία για να κοιμηθούν σε ύψος.