Τα καλύτερα Χριστούγεννα-τα παιδικά

Posted by asterias 07/12/2022 0 Comment(s)

Τα καλύτερα Χριστούγεννα-τα παιδικά

 

Είναι μέρες γιορτινές. Είναι μέρες γεμάτες ζαχαρωτά, σοκολατάκια, ζάχαρη άχνη, γλυκά κάθε είδους και γεμάτα τραπέζια με κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες. Είναι μέρες που φωτίζονται οι ίδιες από τα λαμπερά στολίδια των χριστουγεννιάτικων δένδρων και τα υπέροχα φωτάκια που ξεπροβάλλουν από κάθε σπίτι και κάθε γωνία. Είναι μέρες που φωτίζουν την ψυχή των ανθρώπων και φέρνουν χαμόγελα, καθώς όλες οι πλατείες και γειτονιές γιορτάζουν και σε κάθε σπίτι υπάρχει αναμμένη η φλόγα της αγάπης. ''Είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου'', εποχή γεμάτη ελπίδα, αγάπη και προσφορά.

 

Δεν είναι όμως όλα τα παραπάνω αυτά που κάνουν την εποχή αυτή μοναδική. Ίσως την ολοκληρώνουν ή τη συμπληρώνουν, αλλά δεν τη δημιουργούν. Στην πραγματικότητα, αυτό που ακούγεται, αυτό που ορίζει τα Χριστούγεννα είναι το παιδικό γέλιο. Τα παιδιά, αυτά δημιουργούν και γι'αυτά υπάρχουν τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα ξεκινάνε την ημέρα που βγαίνει το δέντρο από το πατάρι ή την αποθήκη και τα μικρά χεράκια βάζουν τις μπάλες και τα στολίδια το ένα δίπλα στο άλλο. Το κάθε παιδί σε κάθε γωνιά του κόσμου ανυπομονεί να στολίσει το δέντρο του και εννοείται ότι το κάθε παιδί έχει το ωραιότερο δέντρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και οι μεγάλοι γίνονται παιδιά και διασκεδάζουν, χορεύουν και τραγουδούν μαζί με τα παιδιά τους χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Όταν, εν τέλει, έρχεται η ώρα να ανάψουν τα λαμπάκια είναι παντού σκοτεινά και ήσυχα και κάπου εκεί ακούγεται μία φωνούλα που λέει ''άντε, ανάψτε τα λαμπάκια''. Είναι η ανυπόμονη λεπτή και απαλή φωνούλα του παιδιού που περιμένει να δεί το τελικό απότελεσμα και να φωνάξει δυνατά ''ουάου''. Η μαγική εποχή, λοιπόν, μόλις ξεκινά.

 

 

Σημαντικό είναι τα παιδιά να έχουν όμορφες στιγμές και αναμνήσεις μαζί με τους γονείς, τα ξαδέρφια, τους παπούδες και τους φίλους τους. Είναι αναγκαίο ένα παιδί να νιώθει συναισθηματικά ολοκληρωμένο και να συμμετέχει σε όλες τις διαδκασίες και προετοιμασίες των εορτών. Μέρος όλης αυτής της γιορτινής περιόδου είναι και η προετοιμασία διαφόρων γλυκών μαζί με τα παιδιά. Κάθε χρόνο όλο το σπίτι μοσχοβολάει την ώρα που ψήνονται οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τα διάφορα κουλουράκια. Τα παιδιά, βέβαια, ανυπομονούν να δοκιμάσουν τα γλυκά που έχουν φτιάξει και όλο ρωτάνε ‘’είναι έτοιμα;’’. Πρωταγωνιστής όλων των γλυκών είναι τα μελομακάρονα και ακολουθούν οι κουραμπιέδες. Δεν υπάρχει σπίτι όπου να μην υπάρχουν αυτά τα γλυκά καθ’όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο, το σημαντικότερο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι και πάλι η χαρά των παιδιών για τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία των εδεσμάτων και ο χρόνος που περνάνε με τα αγαπημένα τους προσωπα είναι οπωσδήποε αναντικατάστατος.

 

‘Αλλο ένα κομάτι των Χριστουγέννων είναι οι βόλτες και οι εκδρομές μαζί με τα παιδιά. Είναι η εποχή των γρήγορων ρυθμών καθημερινότητας, των υποχρεώσεων τόσο στην εργασία, όσο και στο σχολικό πρόγραμμα των παιδιών. Αν αναλογιστεί κανείς πόσες ώρες ξοδεύει ένας γονιός έξω από το σπίτι ή ένα παιδί στο σχολείο και ύστερα σε εξωσχολικές δαστηριότητες από την πρώτη κιόλας τάξη του σχολείου, θα συνειδητοποιήσει πόσο λίγο ουσιαστικό χρόνο περνάει με τους αγαπημένους του. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα όλοι τρέχουν για να προλάβουν κάποια υποχρέωση, η οποία δεν εκπληρώθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας. Είναι, λοιπόν, ευκαιρία ή ακόμη και αφορμή για μικρές αποδράσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ολόκληρη η χώρα από άκρη σε άκρη διαθέτει άπειρους προορισμούς για μικρούς και μεγάλους με εκπληκτικά και ειδικά διαμορφωμένα χριστουγεννιάτικα χωριά που τα λατρέψουν τα παιδιά. Εάν, από την άλλη, δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάποια εκδρομή πιο μακρινή, μία βόλτα σε κάποιο Luna park ή σε κάποια όμορφα στολισμένη πλατεία είναι το ίδιο σημαντική για όλη την οικογένεια. Εξάλλου, όλοι οι Δήμοι αυτή την περίοδο διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Μία θεατρική χριστουγεννιάτικη παράσταση ή μία συναυλία επίσης προσφέρουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να περάσουν μια όμορφη βραδιά.

 

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος προφοράς. Μικροί και μεγάλοι ανταλλάσουν κάρτες ευχών, δώρα και ευχές. Ήδη από αρχές Δεκεμβρίου όλοι ρωτούν τα παιδιά τι δώρο έχουν ζητήσει ή εάν έχουν γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Τα παιδιά όμως πριν μάθουν να ζητάνε δώρο, είναι απαραίτητο να μάθουν να προσφέρουν και τα ίδια δώρα σε όλη την οικογένεια. Δεν έχει σημασία εάν το δώρο που θα προσφέρει ένα παιδί στο γονιό ή τον παππού ή τη γιαγιά του είναι ακριβό ή φθηνό. Ακόμη καλύτερα, ένα δώρο αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν το παιδί το φτιάξει μόνο του για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Τη στιγμή που θα προσφέρει τα δώρα που έχει φτιάξει με κόπο και αγάπη, στο πρόσωπο κάθε παιδιού θα υπάρχει ζωγραφισμένη η ίδια ικανοποίηση με εκείνη όταν το ίδιο λαμβάνει ένα δώρο.

 

 

Αφού, λοιπόν, είναι όλα έτοιμα, τα γλυκά, τα δώρα, να που ήρθαν και τα Χριστούγεννα! Ημέρα χαράς. Ημέρα γεμάτη φωνές, τραγούδια, κάλαντα. Ημέρα που όλοι ετοιμάζονται είτε να υποδεχτούν είτε να επισκεφθούν αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Κατά κάποιο τρόπο όλοι γίνονται έστω και για λίγο παιδιά. Αυτή είναι η μαγεία, το να γίνεται κάποιος παιδί. Γι’αυτό και τα καλύερα Χριστούγεννα είναι εκείνα των παιδικών χρόνων.

 

Πηγή: paidiatros.com

Leave a Comment