Μητρικός θηλασμός:μύθοι και αλήθειες

Posted by asterias 19/05/2022 0 Comment(s)

Μητρικός θηλασμός:μύθοι και αλήθειες

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί την πιο βασική πηγή θρεπτικών συστατικών για τα βρέφη.Παλαιά λέγανε πως ο,τι τρώει η μητέρα, τρώει και το βρέφος. Παρ’ όλα αυτά, οι νέες μητέρες κατακλύζονται καθημερινά από πολλές λανθασμένες πληροφορίες που αφορούν τον μητρικό θηλασμό. Επίσης, οι καθημερινές υποχρεώσεις καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους.Ως αποτέλεσμα οι ίδιες αποθαρρύνονται στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την γαλουχία τους και στη συνέχεια να θηλάσουν τα βρέφη τους. Στο παρακάτω άρθρο θα αναλυθούν κάποια ''ψέματα'' για το μητρικό θηλασμό.

Πονάει ο μητρικός θηλασμός;

Τις πρώτες ώρες είναι φυσικό, λόγω ευαισθησίας των θηλών, η μητέρα να νιώθει δυσφορία όταν θηλάζει το βρέφος. Η δυσφορία αυτή όμως κρατάει μερικές μόνο ώρες και με τη σωστή καθοδήγηση της μαίας ο θηλασμός μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστος. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως και το μωρό σας μαθαίνει μαζί σας πως να θηλάσει. Μια νέα μαμά θα πρέπει με ηρεμία και υπομονή να θηλάσει το βρέφος και για να νιώθει πιο άνετα, μπορεί να προμηθευτεί διάφορα είδη βρεφανάπτυξης (όπως μαξιλάρι θηλασμού) και να απολαύσει το ίδιο τη διαδικασία, όπως και το μωρό.

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζει ένα βρέφος;

Τα μωρά ξυπνούν πολύ γρήγορα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Η συμπεριφορά αυτή είναι τελείως φυσιολογική, χρειάζεται λίγη υπομονή από την πλευρά σας μέχρι να σταθεροποιηθεί το ωράριο του ύπνου τους. Η μαίες συμβουλεύουν τις νέες μητέρες να θηλάζουν τόσες φορές όσες ζητάει το μωρό.

Μπορούν όλες οι μητέρες να παράγουν γάλα;
Μόνο το 2% των γυναικών δεν μπορούν να παράγουν γάλα λόγω ορμονικών διαταραχών ή χειρουργείων που έχουν υποστεί στο μαστό. Η πλειοψηφία των γυναικών μπορεί να παράγει τόσο γάλα για να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες του βρέφους της. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, σίγουρα ευθύνεται η λανθασμένη προσκόλληση του βρέφους στο μαστό ή η παράλληλη χορήγηση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος χωρίς να υπάρχει αποδεκτός ιατρικός λόγος χορήγησης.

 

Είναι το θήλαστρο απαραίτητο;
Το πόσο μητρικό γάλα μπορεί να αντληθεί με τη χρήση θήλαστρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του άγχος της μητέρας. Το βρέφος που προσκολλάται σωστά στο μαστό μπορεί να προσλάβει μεγαλύτερη ποσότητα μητρικού γάλακτος απ’ αυτήν που μία μητέρα μπορεί να αντλήσει με τη χρήση θήλαστρου.

 

Πώς πρέπει να τρώει το βρέφος;
Ο μητρικός θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Καλό είναι τα βρέφη να θηλάζουν κυρίως από τον έναν μαστό έτσι ώστε να προσλαμβάνουν και το τελευταίο στρώμα του μητρικού γάλακτος όπου βρίσκεται το λίπος. Εννοείται όμως ότι και ο άλλος μπορεί να προσφέρεται στο ίδιο γεύμα ανάλογα με τις απαιτήσεις του βρέφους.

Πρέπει τα βρέφη να πίνουν νερό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικά μητρικό θηλασμό τους πρώτους έξι μήνες ζωής και στη συνέχεια εισαγωγή στέρεων τροφών.Ο μητρικός θηλασμός δεν σταματάει φυσικά με την εισαγωγή των στέρεων τροφών, καθώς υπάρχουν παιδιά που θηλάζουν 2 και πλέον χρόνια.Επίσης, το μητρικό γάλα περιέχει 87% νερό, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των βρεφών ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες.

 

Το γάλα σε σκόνη έχει την ίδια διατροφική αξία με το μητρικό γάλα;
Τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία με το μητρικό γάλα. Επίσης, είναι ανακριβή αντίγραφα που βασίζονται στην ξεπερασμένη κι ατελή γνώση για το τι είναι το μητρικό γάλα. Ακόμη, δεν περιέχουν αντισώματα, ζωντανά κύτταρα, ένζυμα και ορμόνες. Αντίθετα, περιέχουν αλουμίνιο, μαγγάνιο, κάδμιο, μόλυβδο καθώς και περισσότερη πρωτεΐνη συγκριτικά με το μητρικό γάλα. Τέλος, τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος δεν διαφοροποιούνται στη σύστασή τους ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την ηλικία του βρέφους.

Συμπερασματικά, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί την κύρια, σημαντικότερη και καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και αντισωμάτων για το νέο μέλος της οικογένειας. Όσο καλύτερα και πιο υγιεινά τρέφεται η μητέρα, τόσο πιο ολοκληρωμένος είναι και ο θηλασμός. Στην αρχή η διαδικασία φαίνεται δύσκολή, δημιουργεί άγχος στη μητέρα εάν θα τα καταφέρει, έαν το βρέφος έχει χορτάσει, εάν είναι καλό το γάλα. Με την πάροδο των ημερών, όμως, όλα βελτιώνονται και ο θηλασμός γίνεται πλέον μία καθημερινή συνήθεια. Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, είναι ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή.

 

Πηγή:mitera.gr