Οι συνέπειες της πυρκαγιάς την περίοδο που την ακολουθεί

Posted by asterias 10/08/2021 0 Comment(s)

Σοβαρές είναι οι συνέπειες των πυρκαγιών και το διάστημα μετά την κατάσβεσή τους, αφού αφήνουν ανοιχτές πληγές στους τόπους που δοκιμάστηκαν.

 

Τα αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, που επιβαρύνονται περισσότερο, καθώς οι ουσίες που περιέχει ο αέρας που προκύπτει από την πυρκαγιά «δηλητηριάζουν» τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Το θέμα της ύδρευσης, καθώς η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει και τη λειτουργία των αντλιών, συνεπώς το δίκτυο ύδρευσης αντιμετωπίζει προβλήματα.

 

Σε άλλες περιπτώσεις, από τις υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν σωλήνες ύδρευσης και επίσης δημιουργείται πρόβλημα, που έχει σοβαρές συνέπειες σε θέματα διατροφής, υγιεινής, κλπ.

 

Τη διατροφή, καθώς οι διακοπές ρεύματος σε όσα καταστήματα δεν έχουν γεννήτριες δημιουργούν αλλοιώσεις σε τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο.

 

Την ενημέρωση, αφού οι διακοπές ρεύματος δημιουργούν θέμα στην παρακολούθηση τηλεοπτικού προγράμματος και διαδικτύου, ενώ μερικώς η κατάσταση «βολεύεται» και με φορητά ραδιοφωνάκια ή και τα κινητά τηλέφωνα. Ειδικά όταν μέσω των ΜΜΕ μεταδίδονται χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

Το θέμα της αντιμετώπισης πλημμυρών το χειμώνα, αφού το πράσινο συγκρατεί τα νερά. Οι πλημμύρες έχουν τον κίνδυνο να παρασυρθεί το χώμα, άρα να δυσκολευτεί η αναδάσωση. Γι αυτό απαιτούνται έργα ξεκινώντας από το πιο απλό, την τοποθέτηση κορμών δέντρων που έχουν πέσει, στις καμένες περιοχές, που συγκρατούν το χώμα.

 

Την πανίδα της περιοχής. Θυμηθείτε τις τραγικές εικόνες από τα απανθρακωμένα ελάφια στην Πάρνηθα, με παραπλήσιες εικόνες και από άλλες μεγάλες πυρκαγιές.

 

Το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, που αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο στα τρυφερά βλαστάρια των αναδασώσεων.

 

Θέματα αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας, ανάλογα με τις περιοχές που έκαψε η φωτιά και την ενδεχόμενη χρήση τους για τις προαναφερόμενες δραστηριότητες.

 

Το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών, για το πώς γίνεται μια αναδάσωση, της εξασφάλισης των μέσων γι αυτήν και τελικά την οργάνωσή της.

 

Τα ειδικά κίνητρα, όταν η πυρκαγιά είναι μεγάλη και η περιοχή ανακηρυχτεί ως «ιδιαιτέρως πληγείσα», που σημαίνει από μεταθέσεις στρατευμένων κοντά στον τόπο τους για να συμβάλλουν στην ανασυγκρότησή του και να μην αιμορραγεί οικονομικά η οικογένειά τους. Επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις στους επαγγελματίες της περιοχής.

 

Τη θεσμική θωράκιση ώστε τα καμένα να ξαναγίνουν πράσινο και όχι να «καταληφθούν» από άλλες χρήσεις.

 

Προφανώς και η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

 

πηγή: ertnews.gr 

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/oi-synepeies-tis-pyrkagias-tin-periodo-poy-tin-akoloythei/

Leave a Comment