Η διατροφή των παιδιών μας το καλοκαίρι

Posted by asterias 13/07/2021 0 Comment(s)

Ποιά πρέπει να είναι; 

 

Στις διακοπές του καλοκαιριού, τα παιδιά παίζουν αρκετά μέσα στην ημέρα και είναι πολύ πιθανό να ξεχνάνε να ζητήσουν φαγητό, όντας απορροφημένα από το παιχνίδι. Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν τα παιδιά να έχουν ενέργεια και καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια τους.

 

Γι’ αυτό, το πρωινό, το δεκατιανό, το μεσημεριανό, το απογευματινό και το βραδινό γεύμα είναι τα 5 γεύματα που είναι απαραίτητα να καταναλώνονται. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πάντα νερό και να το πίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για αποφυγή αφυδάτωσης.

 

Τα παιδιά είναι καλό να καταναλώνουν ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στην ημέρα, ξεκινώντας με το πρωινό και εντάσσοντας τα και σε σνακ για να καλύψουν τις μερίδες που τους αναλογούν ανάλογα με την ηλικία τους.

 

Το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι απαραίτητες τροφές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να δίνουν στα παιδιά μεταξύ άλλων ενέργεια και φυτικές ίνες.

 

Τα φρούτα θα πρέπει να υπάρχουν και σε άλλα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτός του πρωινού γεύματος. Η φρουτοσαλάτα είναι αρκετά ελκυστική από τα παιδιά και είναι πιθανό να τα αποτρέψουν να καταναλώσουν γλυκό. Επίσης, τα λαχανικά θα πρέπει να εντάσσονται ωμά ή ψητά ή μαγειρευτά και στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα.

 

Τα ψάρια είναι απαραίτητα στη διατροφή των παιδιών και καλό είναι να μαγειρεύονται στο φούρνο ή στην κατσαρόλα και όχι τηγανητά.

 

Όσον αφορά στα όσπρια, ένας πολύ καλός τρόπος να καταναλώσουν τα παιδιά όσπρια το καλοκαίρι είναι ως κεφτέδες από ρεβίθια ή φασόλια ψημένα στο φούρνο. Διαφορετικά, τα όσπρια καταναλώνονται δροσερά μαζί με φρεσκοκομμένα λαχανικά και λαδολέμονο ή λαδόξυδο σε μορφή σαλάτας.

 

Το κρέας (άσπρο ή κόκκινο) είναι απαραίτητη τροφή για τα παιδιά και γι’ αυτό θα πρέπει να εντάσσεται και αυτό μέσα στην εβδομάδα σε ψητή μορφή στο φούρνο ή μαγειρευτό ή ως σουβλάκια ή ως μπιφτέκια.

 

Όσον αφορά στα γλυκά, η συμβουλή ‘όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο’ ισχύει και το καλοκαίρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα στερήσετε από το παιδί να φάει ένα παγωτό που επιθυμεί. Οι γρανίτες με γεύσεις φρούτων είναι καλύτερες επιλογές από τα άλλα παγωτά που έχουν αρκετά λιπαρά όπως τα παρφέ.

 

Αν το παιδί δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο από μόνο του, τότε ο γονιός είναι καλό να το ενθαρρύνει να κινηθεί με ευχάριστους τρόπους όπως κολύμπι, σπορ στην παραλία (ρακέτες, βόλεϊ), περίπατο με παρέα ή χορό.

 

Leave a Comment